dr inż. Anna-Maria Szymańska
Absolwentka ATR w Bydgoszczy,
Wydział Zootechniczny (1995).
Stanowisko asystenta do 1997 roku.
Studia podyplomowe: Ochrona Środowiska.
Studia doktoranckie: Katedra Hodowli Bydła,
Wydz. Zootechniczny ATR w Olsztynie (1997-2001).
Doktor nauk rolniczych - Wydział Bioinżynierii Zwierząt,
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (2001).
Podyplomowe Studia Organizacji i Zarządzania
dla Kadry Kierowniczej Przedsiębiorstw (2003-2004).


Strona główna

Książka
"Użytkowanie krów holsztyńsko-fryzyjskich
w warunkach polskich"
dr inż. Anna-Maria Szymańska
ISBN 83-88436-36-8

"Czyste mleko od zdrowych zwierząt
stanowi luksus bogatych,
podczas gdy powinno być
powszechnym pożywieniem biednych"
Mahatma Gandhi




Home
Książki
Czytelnia
Publikacje naukowe
Artykuły pupularnonaukowe
Prywatnie

Rasa holsztyńsko-fryzyjska

Znaczący wpływ na aktualny stan hodowli bydła
czarno-białego na świecie wywarła odmiana holsztyńsko-fryzyjska (hf). Odmianę tę wyhodowano w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, wywodzi się ona jednak z importowanego do Ameryki Północnej niemieckiego i holenderskiego bydła czarno-białego. Gdy w 1905 r. wybuchła w Europie epidemia pryszczycy, import bydła wstrzymano, a zakupione dotychczas pogłowie selekcjonowano przez kilkadziesiąt lat w kierunku mlecznym (Puchajda i in. 1995).
Do Polski pierwsze jałówki holsztyńsko-fryzyjskie sprowadzono z Ameryki Północnej w 1973 r. W następnych latach rozpoczęto import nasienia buhajów hf. Zapoczątkowało to prace hodowlane nad doskonaleniem krajowej populacji bydła czarno-białego (Jasiorski, 1991).
Holsztyno-fryzy są bydłem wcześnie dojrzewającym. Pierwsze wycielenia następują w 24. miesiącu życia. Buhajki przy urodzeniu osiągają wagę 38-45 kg, a cielaczki 35-40 kg.
Umaszczenie zwierząt jest czarno-białe i czerwono-białe. Genetycznie jest to rasa rogata. Bydło to charakteryzuje się dużą wyprostowością (wysokość w kłębie wynosi u buhajów 140-145 cm, a u krów 135-150 cm), znaczną masą ciała (buhaje ważą ok. 1 050 kg, a krowy 650-700 kg), płaskim umięśnieniem (Nowicki i in., 1995).
Dorosła krowa holsztyńsko-fryzyjska ma wysoko zawieszone wymię o długiej podstawie, dużej szerokości, umiarkowanej głębokości i równych ćwiartkach (Jurczak, 1997). Strzyki są cylindryczne o poprawnej długości i grubości. Wymiona są dobrze przystosowane do doju mechanicznego. Rzadziej niż u innych odmian rasy czarno-białej (cb) obserwuje się stany zapalne wymienia (mastitis).
Czystorasowe hf pod względem wydajności mlecznej dysponują wysokim, przekraczającym 8 000 kg mleka za 305 dni, dojem i znacznie przewyższają pozostałe odmiany bydła cb (Bielak i Mandecki, 1995; Nowicki i in., 1995; Kandzi i Pawlak, 1997).
Rekord wydajności mleka w okresie laktacji ustanowiony
w 1975 roku przez krowę Beecher Arlinda Ellen wynosił
25 047 kg. Natomiast rekord życiowej wydajności mleka również należy do krowy tej rasy i wynosi 150 409 kg,
a ustanowiła go krowa College Ormsby Burk w 14 laktacjach.

"Użytkowanie krów holsztyńsko-fryzyjskich w warunkach polskich"

dr inż. Anna-Maria Szymańska




Książki
ZDROWE NOGI BIEG PO SUKCES
Wstęp
Schorzenia kończyn zaraz po chorobach wymienia i zaburzeniach w rozrodzie stwarzają najwięcej problemów w hodowli bydła.
Korekcja racic ma podstawowy wpływ na ogólny stan zdrowia krowy, który bezpośrednio wpływa na produkcję mleka.
Połączenie stosowanych metod żywienia, produkcji mleka i profilaktyki racic powoduje umieszczenie korekcji racic na liście podstawowych zajęć wykonywanych w gospodarstwie.
Normalne środki zapobiegawcze tzn. higieniczne warunki bytowe, kąpiele racic i właściwe żywienie pomagają uniknąć kłopotów z racicami. Zdarzają się jednak sytuacje, w których potrzebne jest zastosowanie środków leczniczych, odpowiednio dostosowanych i umiejętnie przeprowadzonych przez specjalistę w korekcji racic.
Książka ta ma ułatwić profilaktykę i korekcję racic krów w gospodarstwie każdego hodowcy bydła i rolnika.
Zatem sprawdza się chińskie przysłowie: „uncja zapobiegania warta jest funta leczenia”.

Anna-Maria Szymańska



Spis treści
I. Pielegnacja kończyn bydła 9
II. Skłonności do dziedziczenia 12
III. Budowa racic13
IV. Wyrastanie racic25
V. Choroby kończyn28
VI. Problem z przednimi racicami36
VII. Metody zapobiegające schorzeniom i kalectwu racic37
     a. Kąpiele racic 37
     b. Warunki bytowe 39
     c. Racjonalne żywienie 40
     d. Korekcja racic53
VIII. Literatura56

ISBN 83-88436-62-7
Wydawnictwo NEGATYW Sp. z o.o.
Bydgoszcz 2005

Zamówienia można składać bezpośrednio u autorki:

KONTAKT
dr inż. Anna-Maria Szymańska
e-mail: amszymanska@wp.pl

ZAPRASZAM!


  HOME CZYTELNIA KSIĄŻKA PUBLIKACJE ARTYKUŁY PRYWATNIE